sâmbătă, 22 decembrie 2012

Hidratarea-primordiala in orice anotimp

Hidratarea – primordiala in orice anotimp

Reprezentand in mod normal aproape 60% din greutatea corpului la barbatii adulti si 50-55% din greutatea corporala la femei, apa este principalul constituent al organismului uman. Muschii si creierul sunt alcatuiti din apa in proportie de 75%, sangele si rinichii contin aproximativ 80% apa, ficatul 70%, sistemul osos circa 25%, iar tesutul adipos in jur de 20%.

Doua treimi din lichidele organismului se gasesc in celule (spatiul intracelular), iar restul se afla in spatiul extracelular – alcatuit din spatiile dintre celule (spatiul interstitial) si plasma.

Organismul are nevoie de apa pentru a supravietui si functiona corespunzator. Daca alte elemente nutritive pot lipsi din organism timp de saptamani sau luni, in functie de vreme, nivelul de activitate si alti factori, oamenii nu pot trai fara apa mai mult de cateva zile. Desi, de obicei, aportul de lichide este tratat cu mai putin interes, niciun alt nutrient nu este la fel de necesar pentru supravietuire si in cantitati atat de mari.

In mod uzual, 30% din volumul total de apa consumat provine din alimente, iar 70% din bauturi, insa aceste procente sunt variabile depinzand de dieta si de optiunile individuale.

Hidratarea organismului este importanta pentru transportul catre celule a carbohidratilor, vitaminelor, mineralelor si oxigenului – elemente necesare producerii de energie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, hidratarea faciliteaza eliminarea produselor reziduale de metabolism, sustinand procesele celulare firesti.

O buna hidratare este esentiala pentru sanatate deoarece fiecare celula din corp are nevoie de apa. Aceasta este vitala pentru functiile de baza ale organismului precum reglarea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, realizarea digestiei si lista poate continua.

Apa din corpul uman are un rol de „termostat”, ajutand la reglarea temperaturii prin disiparea caldurii. In cazul supraincalzirii organismului, apa se pierde prin transpiratie si evaporare la suprafata pielii, indepartand astfel caldura din corp. Transpiratia este cel mai eficient mod prin care organismul impiedica supraincalzirea.

Hidratarea adecvata este cruciala si pentru buna functionare a creierului. Cand suntem bine hidratati, neuronii sunt alimentati cu nutrienti si sange oxigenat, iar creierul este la parametri normali. Deshidratarea usoara, cu pierderea de pana la 1-2% din greutatea corporala, poate duce la diminuarea capacitatii de concentrare, iar reducerea de peste 2% poate afecta abilitatile de prelucrare a informatiei si memoria de scurta durata.

Mai mult, apa are un aport insemnat in functionarea inimii, iar mentinerea unui volum adecvat al fluidelor este esentiala pentru reglarea tensiunii arteriale. Deshidratarea scade debitul cardiac, ceea ce poate duce la cresterea frecventei cardiace si scaderea tensiunii arteriale – consecinte deloc dorite avand in vedere ca sistemul circulator ofera o aprovizionare constanta cu oxigen si nutrienti a creierului, a muschilor si a tuturor tesuturilor. Apa actioneaza si ca un lubrifiant pentru muschi si articulatii, ajutand la formarea lichidului articular si protejand activitatea normala a muschilor.

De asemenea, hidratarea are o atributie insemnata in digestia alimentelor si absorbtia nutrientilor din tractul digestiv. Apa este necesara pentru dizolvarea substantelor nutritive astfel incat acestea sa poata fi absorbite in fluxul sanguin si „livrate” apoi celulelor.

Un aport adecvat de lichide contribuie si la buna functionare a rinichilor, ajutand la eliminarea substantelor nocive sau a celor nutritive in exces. Rinichii regleaza nivelul fluidelor si al electrolitilor din organism, acestia filtrand aproximativ 180 de litri de apa in fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbita pentru a preveni pierderile excesive de lichide.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire